infoludek.pl szczecin polskienglishdeutsch
Szczecin, czwartek
19 września 2019
imieniny: Januarego, Konstancji, Leopolda

szczecin
XVI LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE (W ZSO NR 8)
Liczba przyjętych opinii: 87

   opinii
od młodszych od starszych


autor:  Ragnar
status:  absolwent
dnia:  30.06.2010
Witam, Jestem absolwentem tego LO, gimnazjum i dawnej SP, przesiadziałem tam 12 lat - prawie jak za morderstwo:) W każdym razie skupmy sie na Liceum. Według mnie szkoła jest warta polecenia. Różni się o wiele od takich IX LO czy II, ale jest to różnica nie w poziomie, ale w wysiłku. Szkoła nie wymaga od Ciebie wiele, na niektóre przedmioty się uczysz "na logikę" - Geografia z panią F. to chyba najfajniejszy przedmiot jaki miałem. Nic się nie uczyłem a wszystko umiałem gdyż był doskonale wykładany. Polski z panem Ł. był także fajny, gdyż to jedyny nauczyciel jakiego spotkałem, który nie tępił ucznia za myślenie "niekluczowe". W wypracowaniu można było przyjmować swoją postawę a nie postawę ustaloną odgórnie przez ważniaków z CKE. Trzeba było włożyć minimum wysiłku, żeby zdać klasę co się zazwyczaj każdemu udawało. Jedynie w pierwszej klasie pojawia się dużo ludzi z dawnych miejscowości popegereowskich, którzy drastycznie obniżają poziom i kończą edukację po pierwszym roku. Życie w LO upływa łatwo, lekko i przyjemnie przez co masz czas na pielęgnację własnych zainteresowań, a nie ciągłą naukę i pieklenie się z bzdurnymi przedmiotami. Przykładasz się do czego chcesz. Do żadnego nauczyciela nie mogłem sie przyczepić, gdyż większość była zabawna i mnie lubiła:) Aktualnie studiuję na ZUCie i muszę stwierdzić, że wiedza dana mi przez LO jest większa od tych co pokończyli te swoje IX i II, które budzą taki respekt w Szczecinie. Pamiętajcie uczniowie! Nie pytaj się co szkoła może zrobić dla Ciebie, spytaj się co Ty możesz zrobić dla siebie! Najważniejsze to pielęgnacja własnych zainteresowań i rozwój logicznego myślenia. Bez wyobraźni będziesz tylko szarym cymbałem bez różnicy nieważne jaką szkołę skończysz! To jak sobie poradzisz w życiu zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Możesz iść do tej szkoły jeśli chcesz tylko odbębnić LO i dać sobie spokój z edukacją, lecz możesz też iść i zdobyć potrzebną wiedzę, aby sobie poradzić na studiach, lecz pamiętaj nie będzie Cię tutaj nikt ciągnął na górę ani prowadził za rączkę. Jeśli chcesz sobie samemu poradzić to samemu musisz popracować bo szkoła da Ci tylko minimum.
autor:  agness
status:  uczeń / student
dnia:  18.03.2008
"Szesnastka" to niesamowicie przyjazna szkoła. Nauczyciele pozytywnie nastawieni do uczniów (no może z małymi wyjątkami ;]). Można tu również poznać świetnych i ciekawych ludzi. Cóż jeszcze...? Panuje tu mega tolerancja (jak chyba w niewielu szkołach). Generalnie mogę wszystkim polecić tę szkołę. Nie pożałujecie gdy się tu znajdziecie!;) PS: Najlepsi nauczyciele to p.R. (polski) i p.O.(chemia) ;]
autor:  Scott
status:  uczeń / student
dnia:  26.08.2007
XVI LO jest normalną szkołą, w której każdy może osiągnąć średnie wykształcenie. Nie należy się bać chuligaństwa. Zawsze się coś trafi, idealna szkoła nie istnieje, ale tu jest go z pewnością mniej niż w innych szkołach. Teraz zaczynam maturalną klasę, a gdy zaczynałem Liceum przyznam się, że trochę obawiałem się przemocy. Okazało się, że moje obawy były niepotrzebne. Byłem szczęśliwy że jestem uczniem tej szkoły. Trzeba tylko rozmawiać z ludźmi, mieć poczucie humoru. Nikt się nie wyśmiewa(sam widziałem) z kogoś, kto np. nosi aparat na zęby. CZAS W LICEUM TO NAJLEPSZE LATA ŻYCIA. Jeśli chodzi o naukę to wiadomo. Z jednego przedmiotu łatwiej z innego trudniej, ale przede wszystkim OSIĄGNIESZ TYLE, NA ILE SOBIE ZAPRACUJESZ!!!!!
autor:  elvis
status:  uczeń / student
dnia:  09.03.2007
Swego czasu byłem w tej szkole na praktykach, (stąd wydaje mi się, że moja opinia będzie bardziej obiektywna niż opinie uczniów i nauczycieli). Zacznę od tego, że zanim „zapoznałem” się z tą szkołą, słyszałem o niej przede wszystkim negatywne opinie. Najczęstszym zarzutem jest żenująco niski poziom. Potwierdzeniem tego jest to, że na LO XVI decydują się najczęściej dość słabi gimnazjaliści. Ale tu prawdziwość brutalnej opinii o szkole się kończy. Tutejsi nauczyciele (którzy naprawdę mają doświadczenie i umiejętności dydaktyczne) nie odpuszczają. Wprowadzany materiał nie jest okrojony, a wymagania również nie są niskie. W naukę w tej szkole trzeba włożyć tyle samo wysiłku co w innych „lepszych” liceach. Dlatego przygoda z Tym liceum dla wielu słabych gimnazjalistów kończy się po pierwszej klasie. Tak więc jeśli myślisz, że nie zdobędziesz Tu wiedzy lub myślisz, że nie robiąc nic spokojnie zdobędziesz średnie wykształcenie to się grubo mylisz.
autor:  uma
status:  absolwent
dnia:  20.02.2007
Jakis czas temu skonczylam ta szkole i bardzo mila ja wspominam!! poziom z biegiem lat jak tam uczeszczalam wzrósł. Jesli chodzi o kadre to wiadomo roznie z tym bywa jak w kazdej szkole. Wielkie buziaki dla przesympatycznych dziewczyn ... !! Marta i Weronika z wami super plynol czas na przerwach. Pozdrawiam uczniow;)
autor:  Spyro
status:  uczeń / student
dnia:  01.09.2006
Dobra szkoła! Bez skrupółów ją polecam. Tylko radzę się dobrze zachowywać na chemii u pani O. a zwłaszcza na PO u pana R.!!!! Najlepiej jest u pani S.(angielski). Lepszej nauczycielki jeszcze nie widziałem.
autor:  ja:)
status:  uczeń / student
dnia:  05.02.2006
Witajcie, Na wstępie chciałam powiedzieć, że jestem uczennicą tej Szkoły od 3 lat. Jestem bardzo zadowolona ze szkoły, ponieważ nie uczy ona zakuwania, wkuwania, czy też pamięciówy.. ale uczy nas racjonalnego i obiektywnego myślenia. Co genialnie jest w stanie np. mnie :) przygotować do matury. Muszę stwierdzić, że próbna poszła mi całkiem dobrze :) z czego sie cieszę. Podejrzewam, że w innej szkole nie było by tak dobrze. W tej szkole można czuć sie jak w domu :) po prostu rodzinna atmosfera:). Nauczyciele pozytywnie nastawieni do uczniów, zawsze pomogą jak trzeba. No może po za Panią Z. i panią J., które są cięte jak żyleta :P Ale czym byłaby szkoła bez takich nauczycieli :>? W tej szkole każdy ma prawo na własną opinię i żadna z nich nie jest ignorowana :) Pozdrawiam bardzo mocno wszystkich z tej Szkoły :)) zwłaszca 3CC
autor:  GUPI
status:  uczeń / student
dnia:  27.01.2006
jestem uczniem tej szkoły jest bardzo dobrom placówkom
autor:  Niunia
status:  uczeń / student
dnia:  19.01.2006
Chcialam sprostowac opinie, kolezanki pode mna. Jestem w 3 klasie, czyli ostatniej liceum. W tym roku maturka. Troche w niej przezylam i wiem jakie osoby tu chodza. Nie ma pokazywania ze ktos ma wiecej kasy i jest lepszy. to jakies brednie. nikt nikogo nie molestuje za to ze jest biedniejszy. Nie ma tez chlopakow ze zbyt duza iloscia zelu na wlosach oraz dziewczyn w krotkich spodniczkach. po nie kad znajda sie wyjatki ale zdaza sie to bardzo zadko. ludzie ubieraja sie normalnie. Nie ma kocenia w mojej szkole. Sama nie bylam kocona wiec nie kocimy mlodszych. Balal sie pojsc do tego liceum gdy przeczytalam tez wszystkie negatywne opinie. Jezeli ktos nie umie sie odnalezc w szkole w to w zadnej go nie zaakceptuja. Nauki zbyt wiele nie ma, to fakt ale jak ktos chce to sie nauczy. polecam szkole wszystkim. klimat jest dobry. Nie ma czegos takiego jak "wozenie" i "tyranie" co nie ktorych osob.
autor:  beny
status:  uczeń / student
dnia:  12.12.2005
Szkoła jest SUPER! Zapraszm wszystkich do LO XVI
opinie 1-10

© Szczecin 1998-2019 InterArt Studio
Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved.