infoludek.pl szczecin polskienglishdeutsch
Szczecin, wtorek
18 czerwca 2019
imieniny: Elżbiety, Marka, Pauli

szczecin
XIII LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE (W ZSO NR 7)
Liczba przyjętych opinii: 237

   opinii
od młodszych od starszych


autor:  Aneta
status:  uczeń / student
dnia:  25.06.2007
Hm... Chodzę juz drugi rok do tej szkoły (gimnazjum),zaczynam trzeci, i musze przyznać, że ani nie jestem zwolenniczką ZSO7, ani jej przeciwniczką. Szkoła, jak każda, ma swoje zalety i wady. Zalety? Wysoki poziom nauczania (przynajmniej na większości przedmiotach), dobra atmosfera pomiędzy uczniami... i na tym chyba się kończy. Więcej mogę wymienić wad: mało kompetentni nauczyciele (mówię tu o pani Sz. i Ś), napięcia pomiędzy uczniami a nauczycielami, uczniowie, którzy myślą, że przyszli do tej szkoły tylko po to, by się bawić (...). Niektórzy nie akceptują stylu niektórych uczniów, a nawet mówią nam te oto słowa: "Macie podnosić prestiż tej szkoły". Ludzie! Opanujcie się! Nie uczymy się ani dla szkoły, ani dla nauczycieli, ani nawet dla rodziców- tylko dla siebie. Pozdrawiam wszystkich uczniów ZSO nr 7 w Szczecinie, w szczególności 2n.
autor:  marta kmiecińska-miecia
status:  absolwent
dnia:  06.03.2007
witam wszystkich entuzjastoow i przeciwnikoow najlepszej szkoly w polsce!! ja jestem juz szczesliwie absolwentka i zarazem studentka 2 roku medycyny w Poznaniu. kiedys sama rzucalam obelgi na te szkole,narzekajac na dyrektora i cala gromadke niekompetentnych nauczycieli. dzisiaj z perspektywy czasu musze powiedziec ze wiele bym oddala zeby mooc jeszcze na rok wroocic do wspanialych czasoow liceum. nawiasem moowiac najlepszego okresu w moim zyciu. wciaz jeszcze na wspomnienie calego grona pedagogicznego, ucznioow i przede wszystkim - gorace pozdrowienia- pań szatniarek:) lezka kreci sie w oku. mysle ze naprawde nigdzie nie znalazlam tylu wspanialych ludzi co wlasnie w 13LO. i z tego miejsca pragne wszystkim serdecznie polecic te szkole i serdecznie pozdrowic Pana dyrektora, Pania dyrektor oraz- nie pracujacych juz niestety w 13lo,najwspanialszych nauczycieli jakich swiat widzial- P.D., P. M. i P.R. roowniez gorace pozdrowienia dla wychowawczyni- P.Ś. wdzieczna jestem za te wspaniale 6 lat w tej szkole:)
autor:  showgirl
status:  uczeń / student
dnia:  15.09.2006
Generalnie to śmieję się z niektórych wypowiedzi. Ja aktualnie chodzę do 13 LO. Ucze sie po godzinie dziennie, nie dłużej, a czasami w ogóle się nie uczę. Zależy :) mam czas na moje hobby- internet, gra na gitarze, spotykanie sie ze znajomymi, imprezy, koncerty, ogladanie telewizji itd. Nie czytam newsweeka co tydzien ani też rzeczpospolitej codziennie. Oglądam małoambitne seriale, czytam prasę kobieca. Nie czuje sie jak warzywo. A to, co chce powiedziec, to że jeśli szukacie szkoły, z fajnymi ludzmi, lubiacymi zaszalec a jednoczesnie bedacymi na poziomie, szkoly pozbawionej dresów i bandytów- zapraszam. Szkoła jest naprawdę niezła i świetnie przygotowuje do matury. Nie wierzcie opiniom ludzi z zewnątrz czy nawet z 16 gim- bo to inna sprawa. Pozdrawiam :)) PS: Co do kadry nauczycielskiej to oczywiscie są plusy i minusy. Jak w każdej szkole!
autor:  ennostiel
status:  absolwent
dnia:  01.09.2006
Aha, jeszcze jedno. Niezmiennie denerwują mnie opinie osób, które mówią, że nie izolujemy się wystarczająco, żeby informacje o tym jak "naprawdę" u nas jest nie wyciekały poza mury szkoły i nie rozumiem ich. Ja nic nie ukrywam, mówię otwarcie, że jestem bardzo zadowolona z tej szkoły i cieszę się, że poznałam w niej tyle wspaniałych ludzi, z którymi dobrze się bawiłam i równie dobrze czułam w każdej sytuacji. A nie poznałabym ich wszystkich, gdyby nie "trzynastka"... Mała rada... i może dla niektórych podpowiedź. Dotycząca też poradzenia sobie w szkole (nie tylko naszej) i w życiu: "Ronda się nie obchodzi, z ronda się wychodzi gdzie się chce" ;) Więc wychodźcie gdzie chcecie :) Na przykład na plac Sprzymierzonych - "no wiecie, taka z Piłsudskim" ;D Ach cytaty...
autor:  ennostiel
status:  absolwent
dnia:  31.08.2006
W tym roku po 6 latach w gimnazjum, a potem w liceum skończyłam tą szkołę i jestem z niej niezwykle zadowolona. To prawda, że każda z klas tworzy własną atmosferę i chodząc do dwóch różnych klas można chodzić jakby do różnych szkół. Nasza klasa była wspaniała i miała nieocenionego wychowawcę, który bardzo nam pomagał. Skład nauczycielski mieliśmy świetny. Na niemal każdej lekcji mieliśmy dużo śmiechu (powstał nawet zbiór cytatów, gdzie przodują dwie panie D. - pozdrawiam;), a jednocześnie każdy nauczył się tego, co było mu potrzebne. Przez wszystkie lata czułam wsparcie i ze strony moich znajomych, i nauczycieli, a nie każdy rok był pasmem sukcesów. Ale porażki były tylko motywacją do dalszej pracy. Poznałam tu wspaniałych ludzi i - jak mówiła koleżanka z klasy równoległej - chociaż denerwuje nas czasem byle przeciętność, wznieśliśmy się na pewien poziom, z którego nie zejdziemy. Przeżyliśmy razem masę wspaniałych chwil i jestem za nie wdzięczna wszystkim moim przyjaciołom i dobrym znajomym z 13:) A nauczyciele - wśród nich wielu jest mistrzów. Są też osoby, które być może uczyć nie powinny, ale nie w każdej klasie potrzebny jest nacisk na dany przedmiot. Więc nie przesadzajmy... a niektórych docenia się po latach lub ceni np. za walory rozrywkowe;) Pozdrawiam rocznik'87, zwłaszcza III D i naszego Szefa - pana Jerzego W.:)
autor:  sz.
status:  absolwent
dnia:  17.07.2006
Po 6 latach w murach tej szkoły rok temu ukończyłam ją z nieukrywaną radością. Szczerze mówiąc teraz, z "młodą i dynamiczną", lecz kompletnie niedoświadczoną kadrą ta szkoła nie jest w stanie, jak kiedyś, zrobić ze zwykłej młodzieży olimpijczyków. Ale nie to już jest jej celem, w końcu łatwiej olimpijczyków przyjąć niż ich stworzyć... W każdym razie to już nie ta sama szkoła co parę lat temu, za czasów MZK...... Pozdrowienia dla całej starej kadry :))
autor:  ss
status:  uczeń / student
dnia:  03.04.2006
ciesze się czytając te wszystkie opinie, bo widze że zaczynają przeważać te pozytywne. i bardzo dobrze ponieważ chodzę do trzynastki już długo i niestety bardzo często spotykałam się z negatywnymi ocenami tej szkoły. osobiście uważam że jest to niewątpliwie szkoła inna, niepowtarzalna. z jednej strony bardzo wymagająca ale rownież posiada swoją wyjątkową atmosfere. napewno po opuszczeniu jej murów będę za nią tęsknić. uczy pracować i bycia odpowiedzialnym za to co się robi. każdy wybierając tą szkołe powinnien mieć świadomość że będzie musiał się w niej porządnie napracować. nie będzie lekko. ktoś kiedyś powiedział że dopiero na studiach mógł sobie odpocząć po trzynastce... szczerze mówiąc gdybym teraz miała wybierać ponownie szkołe znów wybrałabym XIII LO i do tej szkoły posłałabym moje dziecko. pozdrowionka dla całej szkoły
autor:  RazDwa
status:  absolwent
dnia:  06.06.2005
Juz nie przesadzajmy - w szkole nie jest zle. Od kilku dni jestem absolwentka i te kilka lat naprawde oceniam bardzo pozytywnie. Slyszalam, ze w innych ogolniakach np. LO 1 moze byc duzo gorzej. Jesli chodzi o nauczycieli to moim zdaniem jest tu zarowno grupa osob fantastycznych i grupa osob przecietnych. P.U.-jako dyrektor,jako nauczyciel nie mam zielonego pojecia, p.S., p.B., p.K., p.S., p.A., p.W., p.S. p.K. - to zdecydowanie profesjonalisci w tym, co robia! Sa tez osoby niezwykle sympatyczne jako ludzie-np. p.S.. Natomiast np. fizyka czy geografia stoja na przecietnym poziomie-mi to akurat nie przeszkadzalo,ale niektorym pewnie tak. Z jezykami obcymi jest naprawde roznie - sa ekstra nauczyciele - p.S., p.A., p.., p.S.. sa tez tacy ok - p.P., p.N. i tacy raczej kiepscy - p.D., p.T., wczesniej p.P.. Fajnie, ze mozna sie dodatkowo uczyc rosyjskiego - poziom moze nienajwyzszy, ale zawsze cos w glowie zostanie. To jest oczywiscie tylko subiektywna opinia, o wymienionych przeze mnie nauczycielach tez mozna znalezc rozne opinie. Ta szkola jest zdecydowanie dla ludzi, ktorym chce sie cos robic. Ja goraco polecam!
autor:  Kasztanka:*
status:  uczeń / student
dnia:  25.05.2005
ech... ludzie, ludzie... jestem obecnie w 3 klasie gimnazjum przy tym LO, i chcialabym powiedziec (tu apropo wypowiedzi Wioli;P) , ze przeciez wszyscy znamy prawde i wiemy, ze w tej szkole TRZEBA sie uczyc, oczywiscie jezeli chce sie miec jakies dobre wyniki... no powiedzmy , ze srednia 4.5 nie jest takim wynikiem-> w naszej szkole. Znam takich co olewaja nauke, bo np. sa olimpijczykami (pozdrowienia dla klasy 3 L;D), a i takich co olewaja i jako tako wychodza na prosta. Znam tez takich, ktorzy sie bardzo duzo (i masz racje systematycznie) no i maja bardzo dobre wyniki. Ludzie sa rozni i wszedzie jest roznie, nie nalezy ta szkola do moich ulubionych, ale jestem tu i chce sie tu dostac do liceum, bo mam nadzieje, ze wtedy zdam dobrze mature (chociaz z testem mat. po gimnzajum to cienkawo bylo... ). Nauczyciele... Taaak... pani J., zeby nie pwoeidziec ... , to powiem ze lubi sie przyczepiac do uczniow, jej fizyka jest srednia, chociaz wiedze ma, ale to aczej katorga niz przysfajanie wiedzy... chyba, ze fizyke ma sie we krwi jak niektorzy(ry) ;* ;P, no coz mozna powiedziec... zaluje, ze nigdy nie udało mi sie miec lekcji z Pania Z., bo jak tak poczytalam sobie opinie na "stronie" 4LO... to zaczynam zalowac, z enie ma tam porzadnej klasy hum-spol. Bo takiego nauczyciele zawsze chcialam miec... no coz nie udalo sie, niektorym braklo olimpijczykow, i madra kobieta wyniosla sie z tej szkoly, chociaz jako uczennica zaluje... :( Pani od geografi... moze i fajna jako kobieta, ale nauczycielka... eee... ... :/ Podsumowujac... jak ktos chce tu isc to i tak pojdzie a jak nie to to ze sobie pogada nic nie pomorze, tak jak mowilam, to nie jest szkola marzen... ale da sie przezyc. Z wiekszym badz mniejszym bolem.
autor:  Xayide
status:  uczeń / student
dnia:  17.05.2005
Zgadzam się ze zdaniem Uczennicy. Zawsze przeszkadzało mi, że naszą szkołę krytykują osoby, które do niej nie chodzą i znają tylko z drugiej ręki. Wielu byłych uczniów tej szkoły, którzy odeszli gdzie indziej np. po gimnazjum wygłasza o niej bardzo negatywne opinie tylko dlatego, ze im się nie podobało - a przecież jeśli się nie podoba, droga wolna, nikt tu nikogo nie trzyma. Owszem, trzeba się trochę przyłożyć do nauki (faktycznie, najbardziej z tych przedmiotów, które nas interesują - ale tak jest przecież najlepiej dla ucznia, szczególnie jeśli wie, co będzie robił w przyszłości, i nie służy to podbijaniu miejsca szkoły w rankingach!). Nikt tu nie szykanuje nieolimpijczyków, a dyrektor szanuje tych, którzy szanują jego - nie ma zresztą przymusu go lubić. Najważniejsze jest to, że w tej szkole czuję się dobrze i bezpiecznie i spotkałam tu masę wspaniałych ludzi, których interesuje wiele więcej niż ślęczenie nad książkami i naprawdę da się znaleźć trochę czasu wolnego, jeśli tylko ktoś umie się zorganizować. Zawsze będę gorąco polecała 'Trzynastkę' ludziom, którzy wiedzą, czego chcą i lubią dobrze się czuć w swojej szkole.
opinie 1-10

© Szczecin 1998-2019 InterArt Studio
Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved.