infoludek.pl szczecin polskienglishdeutsch
Szczecin, czwartek
23 listopada 2017
imieniny: Adeli, Felicyty, Klemensa

szczecin
I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE
Liczba przyjętych opinii: 263

   opinii
od młodszych od starszych


autor:  Ana Marii
status:  uczeń / student
dnia:  09.07.2007
Hmm, skończyłam "jedynkę" rok temu i powiem Wam, ze mam do niej wielki sentyment. Żadnej z moich poprzednich szkół nie odwiedziłam ani razu <po skończeniu w nich edukacji>, zaś I LO odwiedzam tak często, jak tylko mogę :) Chociażby na chwilkę. Podczas pobytu w tej szkole zaskoczona byłam tolerancją uczniów :) W moim gimnazjum, jeśli ktoś ubrał się inaczej niż reszta, to zaraz był potępiany. Tutaj zaś tego nie zauważyłam :) Co do poziomu edukacji, to zawsze starałam się kombinować tak, żeby zdać i się nie napracować za bardzo ;) W wielu przypadkach się udawało ;) Nie wiem na jakiej podstawie wystawiane były opinie, ze jeśli chodzi się do "jedynki" to nie ma sie czasu na życie osobiste... Ja go miałam aż za dużo :P Maturka... Tuż po niej doszłam do wniosku, ze to jest dobry straszak nauczycieli na uczniów ;) Wcale nie była trudna, każdy zdał i większość dostała się tam gdzie chciała :) Jak to powtarzała moja klasa: "Matura to bYzYdura" ;) Więc drodzy uczniowie... nie narzekajcie na tą szkołę, bo jest naprawdę świetna :) Jeśli teraz czasami macie ochotę wysadzić ja w powietrze, to wiedzcie, ze i tak ja kiedyś pokochacie :P Jedyna rada ode mnie: podchodźcie do nauki z lekkim dystansem, bo przejmowanie się każdą kolejną 1 może się kiepsko skończyć :P A to, że się dostanie 4 nie 5 to przecież nie jest życiowa tragedia ;) <tacy osobnicy też sie niestety zdarzają...> No cóż, pozdrawiam Was wszystkich i życzę owocnej nauki :P Oraz udanych wakacji :)
autor:  M.
status:  uczeń / student
dnia:  14.04.2007
Po ponad dwóch latach w owej szkole, moja opinia się nie zmienia. Do niej naprawde warto pójść :) Uczyć się , jak w każdej szkole trzeba, ale to tylko i wyłącznie od Ciebie zależy jak będzie wyglądało Twoje świadectwo ;) Średnią 3,0 przy niedużej pracy każdy może osiągnąć :D Wyższe ambicje = większa praca i systematyka. Co do nauczycieli to zalezy na jaką kadrę się trafi. Prof. od polskiego = lektury postrachem ucznia, prof. od matematyki = dla chcącego nic trudnego ;) geografia = mapki wykucie na pamięć regułek itede. :) Napewno jest to dobra szkoła, która wymaga od ucznia sporo ;) Mam nadzieję, że do końca mojej edukacji nie zmienię o niej zdania i dalej będzie tym wyjątkowym liceum, w którym klimat i ludzi sa naprawdę świetni :)
autor:  Wojtek
status:  uczeń / student
dnia:  12.03.2007
Chodzę do tej szkoły, jestem uczniem klasy pierwszej - lingwistycznej. Bardzo lubie język angielski i wizja 6 godzin tygodniowo bardzo mnie ucieszyła. Lekcje z panią od angielskiego prof. Małgorzatą Z. są naprawdę fajne. Język niemiecki też przypadł mi do gustu. Pani prof. Małgorzata K. naprawdę potrafi nas czegoś nauczyć i z od niej z lekcji nie wyjdę z "pustymi rękami". Szkoła sama w sobie nie jest czyms niezwykłym ani nadzwyczajnym. Chodzą tam normalni ludzi i nauczyciele ale atmosfera jest dla mnie troche za sztywna. Może to tylko moje odczucie ale czasem mam wrażenie chodząc po korytarzu, że cos jest nie tak z tą szkołą. Może to kwestia, że szkoła jest poprostu za duża i czuję się w niej nieswojo. Brakuje tej szkole relacji uczeń-nauczyciel. Dla nauczyciela uczeń ma się tylko uczyć i go nie obchodzi, że ma swoje hobby, rodzinę czy fakt, iż niepotrzebne mu przedmioty, z których napewno nie będzie zdawać matury. Nie będę się rozdrabniał z niedogodnościami w stylu "chaos w szatni", bo są to rzeczy naprawdę mało istotne, skupię się na samym fakcie podjęcia nauki w tej szkole.Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że jest ciężko i że trzeba sie nieźle przyłożyć, bo nauczyciele w tej szkole nie dają "spocząć na laurach". Często na samą myśl o szkole czy ilości sprawdzianów robi mi się bardzo źle, ale pociesza mnie myśl, że przez liceum trzeba przebrnąć, zdać maturę, dostać się na studia i zacząć nową drogę życia. A tak ode mnie, to nikogo nie będę zachęcał czy przeciwnie do rozpoczęcia nauki w tej szkole. Podaję tu tylko moje odczucia odnosnie tej szkoły i nie powinny być one czymś w rodzaju przewodnika czy czegos w tym stylu, bo każdy jest inny i dla jednego może to być szkoła marzeń a dla innego koszmar na jawie.
autor:  MacKenzie
status:  uczeń / student
dnia:  11.01.2007
Szkoła jest wspaniała, sam do niej chodze, do aktualnej klasy geograficznej 2i. Poziom jest na prawde wysoki ale da sie spokojnie wytrzymac!!! Nawet nie uczac sie nic mozna miec srednia koło 3,0. Powód? Nauczyciele we wspaniały sposób wbijaja wiedze do głow zwłaszcza pan Dr.Kaszubowski :) mądry człowiek :D
autor:  Juliet
status:  uczeń / student
dnia:  15.10.2006
Moim zdaniem szkoła jest naprawde suuper :)) Napewno jest tutaj dużo nauki, ale najważniejsze to uczyć się z przedmiotów potrzebnych na mature, a reszte by tylko mieć tą 2 ;] Lo1 kształtuje charakter i przygotowuje do dorosłego życia. Stres? Ja nie odczuwam. Może są takie tygodnie, że nic innego sie nie robi tylko uczy, ale ja jeszcze nigdy nie zarwałam nocy z tego powodu, a ocenki są w miare O.K :) Naprawde trzeba pochwalić panią pedagog z tej szkoły - cudowna kobieta :)) Co do nauczycieli: Pani profesor D. od matematyki - kobieta, która b. dobrze tłumaczy matematyke, lecz trzeba się przyzwyczaić do jej dziwactw, Druga pani profesor od matematyki - B. - mówi teksty do uczniów czasem nie na miejscu, ale mając z nią zajecia można być pewnym, że matme się zda napewno. Pochwalić też trzeba grono pedagogiczne od wf-u. Bardzo serdeczni ludzie i wcale nie trzeba byc super wysportowanym by mieć dobre oceny. Pan I. od histori... te lekcje są zawsze pełne śmiechu bez żadnych stresów. Bardzo wesoły pan :-)) Pan T. od fizyki też bardzo fajnie prowadzi swój przedmiot i można zrozumieć ten przedmiot i co najważniejsze nie wymaga wyklepanych na pamiec regułek, a raczej zastowania tego w zadaniach. Pan F od informatyki... Hmm jeśli mieliście mało ambitną informatyke w gimnazjum to troche bedzie wam cięzko, ale można śmiało liczyć na pomoc owego profesora. Pochwalic też trzeba profesorów od języka angielskiego. W sumie to długo można by było wymieniać. Poprostu profesorami w Lo1 są naprawde super ludzie. I chociaz wymagają to jednak za to ich się lubi. Poprostu mają to coś w sobie. Trzeba również wspomnieć o całej atmosferze w Lo1, która tworzą uczniowe. Napewno nie można znależć tam chamstwa i prostactwa. Ludzie bardzo weseli i pomocni, którzy bardzo lubią się integrować i poznawać nowych uczniów liceum dla których zawsze służą pomocą. Nigdy nie zamieniłabym mojego wyboru gdybym miała jeszcze raz wybierac! Lo1 jest szkoła z charakterem! :-)
autor:  nutka16
status:  uczeń / student
dnia:  07.10.2006
Chodzę do tej szkoły dopiero miesiąc, ale już jest zaczepiście! Baaardzo dużo nauki wynagradzają super ludzie. Świetna atmosfera i bardzo zgrana klasa sprawiają, że aż chce się chodzić do szkoły. PZdr
autor:  asia
status:  uczeń / student
dnia:  29.06.2006
Jestem bardzo zadowolona z 1 LO... pomimo tego że jest dość wysoki poziom to nigdy w życiu ne zmieniłabym tej szkoły na inną! Ludzię są bardzo fajni, nauczyciele też :P wiadomo jak w tradycyjnej szkole przystało : stres i wymagania ..... to podsawty a kolejną z nich sa super ludzie ;) Polecam 1 LO ;)
autor:  aga
status:  absolwent
dnia:  11.05.2006
Jestem absolwentką tej elitarnej szkoły, chodząc do niej przez cztery lata przeklinałam każdy kolejny dzień (było bardzo ciężko) i wówczas bardzo mi się tam nie podobało zdanie o tej szkole zmieniłam dopiero po maturze, dgy zdawałam egzaminy na wyższe uczelnie. Wiedza zdobyta w murach I LO sprawiła, że byłam bezkonkurencyjną kandydatką na wybrane kierunki studiów. Polecam ją tym którzy NIE planują zakończenia edukacji na szkole średniej ;)
autor:  ewik
status:  uczeń / student
dnia:  25.01.2006
Dziwię się, że "jedynkę" nazywasz prestiżową szkołą. W rankingach ani widu ani słychu o tym fakcie nie uświadczysz...
autor:  Ktosica
status:  absolwent
dnia:  18.01.2006
Nie wydaje mi sie by stres w szkole wyszedl komukolwiek na dobre. Ucze sie na zachodzie i widze jakie podejscie nauczyciel powinien miec. Nauczyc, ze spokojem, wiedzac ze to on jest tu dla mnie a nie na odwrot. A nie pozniej byc uprzedzonym na sama mysl o ksiazkach, szkole. Do smietnika z takimi wspomnieniami, nerwami. Dla mnie to godne pozalowania a nie akceptacji i usmiechu na sama mysl o tym co bylo (ja prof. W (muzyka) nigdy dobrze nie wspominalam. Grubianstwo.). To spaczony punkt widzenia i tolerancja dla rzeczy, ktore miejsca miec nie powinny. Niektore metody naszych jedynkowych nauczycieli sa karygodne, ale przeciez nie ruszy sie 'prestizowego' liceum. Nie mowie o wszystkich, bo byli i tacy jak do rany przyloz. Szlo sie na lekcje i zapominalo o stresach z poprzedniej. Tak bylo np. u prof. Dabrowskiej. I uczyla i bylo duzo smiechu. I tak powinno byc na kazdej lekcji! Inni nauczyciele powinni brac z niej przyklad. Nie chce tu slodzic i nie mam w zamiarze podlizywania sie czy czegokolwiek, poprostu dla mnie ta osoba zasluguje na najlepsza nagrode jaka sie nauczycielowi przyznaje. Spokojnie mozna powiedziec o powolaniu. Wymagala jak sie wymagac powinno ale byla tez czlowiekiem a nie tyranem, ktory uwaza, ze moze traktowac ucznia jak smiecia. Z tego co widze wielu pisze o swoim niezadowoleniu a tacy jak Ewcia (nie obrazajac ciebie) usprawiedliwiaja i rekompensuja sobie szkolne krzywdy takimi opiniami. Nie jestem na anty, bo troche dobrego mnie w tej szkole spotkalo i wspominam ja z sentmentem. Ale byli i tacy, ktorzy porafili zatruc zycie tylko dlatego, ze mialas inny poglad na pewne sprawy. Radze by uczniowie odwazyli sie kiedys zaprotestowac, sprobowac porozmawiac, tak byc nie moze! Szkola powinna byc przyjemnoscia, checia zdobywania wiedzy a nie bolem brzucha na sama mysl o lekcji z prof. X. Zycze wytrwalosci!! I tak macie szczescie, ze 3 lata. No i slicznie aule wyremontowano. Szkoda, ze nie za czasow mojej 'kadencji'. A i strona bardzo dobra i tresciwa. Pozdrawiam nauczycieli i stara klase 4b (2003/2004).
opinie 1-10

© Szczecin 1998-2017 InterArt Studio
Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved.